Kada poredimo meso goveda hranjenih isključivo travom i meso goveda hranjenih žitaricama i dohranjenih travom, dolazimo do bitnih razlika u korist mesa goveda koja su hranjena isključivo travom.

Ova goveda se slobodno kreću i hrane na pašnjacima, meso ima manje masti i sočnije je zahvaljujući višem sadržaju vlage u hrani, bogato je omega 3 masnim kiselinama, vitaminom B6 i beta karotenom. Ovakvo meso je i dijetalno jer ima samo 140 kalorija po porciji i sadrži manje holesterola. Za razliku od goveda hranjenih travom, goveda koja se hrane žitaricama a travom se samo dohranjuju su zatvorena u štalama i vezana, meso je masno ali ne i sočno. Goveda uzgojena na ovaj način su ugojena različitim nusproizvodima žitarica ili kukuruza i hormona, njihovo meso sadrži više holesterola, tako da se u zdravoj ishrani ne preporučuje redovna konzumacija ovakve konvencionalne hrane.